För gossar kommer den dag då de skall bli män. Under den perioden är det inte så lätt att sjunga. Efter målbrottet fanns det ingen gossopran längre… det hade blivit en 2:a bas.

Körlivet gick vidare med flera olika kyrkokörer i Värmland, V:a Ämtervik, Herrhagen och Grava.
I Herrhagskyrkan fanns också en ungdomskör med medlemmar ur kyrkans ungdom. Vi framförde bl.a. flera musikaler av Per Harling. Något gästspel blev det också i domkyrkokören i Karlstad.

Sunne kyrka 1977
Sunne kyrka 1977

Under åren i Örebro var det främst i Olaus Petri församling (OP) som sjungandet utvecklades. Vid den här tiden hade 2:a basen blivit mer en baryton. Några härliga terminer, under samma period, blev det också med Fred Sjöberg i Örebro Konserthus Ungdomskör.

Efter flytt till Uppsala lockades jag snabbt med i Schola Cantorum (SC) som leddes av grundaren själv Lars Angerdal. Det blev nästan fem härliga och lyckliga år i studentstaden. SC var en flitig gudstjänstkör och nästan varje år gjordes en körresa till något mål ute i Europa. Nu var det uteslutande tenorstämman som sjöngs. Efter en tid var det lämpligt att ge plats för yngre sångare i SC och jag fick möjlighet att fortsätta i Collegium Cantorum (CC). Lars var musikalisk ledare även för den kören.

Schola Cantorum 1992
Schola Cantorum 1992

Unders Lasses ledning har jag många underbara musikminnen. Vi sjöng det mesta vad gäller tidsepoker och geners. Vid flera tillfällen åkte vi till Ratzeburg och framförde olika oratorieverk tillsammans med körer från Tyskland, Polen m.fl.

1992 hade Lasse arbetat 25 år som domkyrkoorganist i Uppsala. SC och CC tänkte självklart uppmärksamma detta genom att ge honom en ordentlig överraskning. Den 8 november satte vi upp J S Bach mässa i h-moll. Kören och orkestern, Camerata Upsaliae, hade repeterat i hemlighet under cirka en månad. När Lasse fick kunskap om sin present var det fyra veckor kvar till konserten. Domkyrkan blev fullsatt och framförandet, med allt omkring, blev ett härligt minne.

Tillsammans gjorde SC och CC också en intensiv körresa till Vietnam 1993. Körerna blev inbjudna som gäster av Svenska ambassaden i Hanoi och gjorde flera officiella framträdanden bl.a. i operahuset i Hanoi vilket också sändes via TV.

Operahuset Hanoi 1993
Operahuset Hanoi 1993

Allt har än ende. Så även livet i Uppsala. 1994 flyttade jag och familjen till Kungsbacka. Det blev barn och jobb som tog mycket tid och medförde att det var svårt att få någon kontinuitet i sjungandet. Jag deltog i lite varierande projekt i olika församlingar i närheten men 2000 blev det slut även med det.

2006 fick jag möjlighet att ansluta till Uppsalakörerna på en ny resa till Ratzeburg… Sedan var det igång igen!

Repetition Ratzeburg 2006
Repetition Ratzeburg 2006
Neithart Bethke Ratzeburg 2007
Neithart Bethke 2007

2009 följde jag med Uppsalakörerna till Vilnius och sjöng h-mollmässan. Vilnius var Europas kulturhuvudstad det året.

Vilnius 2009
Vilnius 2009

Den senaste tiden har varit otroligt rolig med bl.a.:
Adventssånger i Tölö kyrka
”Julmusik i Centrum” Kungsbacka kyrka
Julmusik i Onsala kyrka
Jesu Meine Freude” m.m. av J S Bach med Tölö Vocalis
”I välsignan och Fröjd” tillsammans med körer i Frillesås och Kungsbacka kyrkor
”Messias” av Händel i Fjärås kyrka
”Förklädd Gud” m.m. i Vårkonsert med Tölö Vocalis och Tölö kyrkokör

Tölö 2012
Tölö 2012